Mamografie

Mamografie

Prin mamografie intelegem o examinare radiologica speciala a sanului, care ajuta la detectarea modificarilor la nivelul structurii sanului, cu cativa ani inainte de aparitia unor semne sau simptome detectabile prin examinare clinica sau autoexaminare.

Ce trebuie sa stim despre mamografie

Nu previne cancerul, dar va poate salva viata prin descoperirea lui in timp util.

In trecut, diagnosticarea cancerului mamar se facea in stadiu avansat, cand tumora era deja palpabila. Astazi, datorita metodelor imagistice de investigatie el poate fi diagnosticat in stadiul incipient, cand prezinta dimensiuni mult mai mici si nu este extins la ganglionii limfatici.

Studiile actuale arata ca mamografia poate depista leziuni mamare cu doi ani inainte de a fi detectate clinic. De asemenea, un diagnostic precoce, cand tumora este de mici dimensiuni, elimina necesitatea mestectomiei (extirparea sanului), fiind suficienta excizia tumorii.

Ignoranta, spaima de diagnostic si lipsa educatiei fata de sanatate sunt factorii care duc la diagnosticarea bolii in stare avansata.

Cum se executa

Efectuarea mamografiei dureaza aproximativ 20 minute, iar disconfortul pacientei este minim in cele mai multe cazuri. Se expun obligatoriu ambii sani, in doua incidente fiecare. Tehnicianul va pozitiona sanul pe o platforma a aparatului si va comprima sanul usor cu o paleta speciala (confectionata din plexiglas transparent), cu scopul de a reduce grosimea sanului pentru o mai buna vizualizare a structurilor anatomice. Aceasta compresie va dura cateva secunde si poate crea o usoara senzatie de tensiune in san, care dispare cand se decomprima sanul. Daca ati mai facut mamografii anterioare, prezentati-va cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.

Mamografia trebuie efectuata in prima parte a ciclului menstrual, cel mai indicat in zilele 7-14 ale ciclului, cand sanul este mai putin dens.

Mamografia este contraindicata in timpul sarcinii!

Unele femei sunt ingrijorate de expunerea la radiatii in timpul mamografiei, insa cu aparatura moderna iradierea este minima (mai mica decat iradierea cosmica la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000m).

Scopul mamografiei

Este de a descoperi tumori si de a le diferentia pe cele maligne de cele benigne. La unele paciente dupa mamografie se poate recomanda efectuarea unor investigatii suplimentare: ecografie mamara, RMN sani sau efectuarea unei punctii-biopsii.

Mamografia se face in urmatoarele conditii

 • Ca metoda de screening la femeile sanatoase, pentru a depista cancerele in faza incipienta. Actual, colegiul american de radiologie si societatea americana de cancer recomanda efectuarea unei mamografii anuale la femeile peste 40 ani. Daca aveti istoric de cancer mamar sau ovarian in familie sau ati facut radioterapie de torace in trecut, controlul anual poate fi inceput mai devreme. Screening-ul mamar creste rata de depistare a cancerului in stadiu incipient. Mamografia este singura metoda dovedita eficienta in detectarea carcinomului mamar „in situ”, stadiu in care vindecarea este de 100%;
 • Pentru evaluarea femeilor simptomatice ce prezinta dureri, scurgeri mamelonare, retractii tegumentare sau mamelonare, noduli palpabili;
 • Pentru monitorizarea unei anomalii gasite la o mamografie precedenta;

Colegiul american de radiologie a dezvoltat un cod (Birads) de evaluare a imaginilor mamografice, ce se regaseste in rezultatul unei mamografii:

 1. aspect normal;
 2. leziune benigna;
 3. leziune cel mai probabil benigna, necesita urmarire;
 4. leziune suspecta de cancer, se recomanda biopsie;
 5. leziune cel mai probabil de natura maligna, necesita biopsie, interventie chirurgicala;

Mamografia este cea mai importanta metoda de diagnostic imagistic mamar. Totusi, ea nu este intodeauna concludenta, fiind necesare investigatii suplimentare de tipul ecografiei de sani sau RMN de sani.

Alte metode de investigare a sanului ce pot fi efectuate la Centrul de Imagistica Neuromed

 • ecografie a sanului
 • elastografie a sanului
 • punctie bioptica la san, ghidata ecografic
 • RMN de san