Proceduri – Mamografie

Proceduri - Mamografie 1

Mamografia este cea mai importanta metoda de screening imagistic mamar, pentru femeile peste 40 de ani. Daca, dupa efectuarea sa exista anumite suspiciuni, se pot face investigatii suplimentare de tipul ecografiei de sani sau RMN de sani.

Dupa intocmirea fisei de programare, sunteti invitata sa ocupati un loc in sala de asteptare pentru a fi chemata de catre asistenta de radiologie in vederea efectuarii investigatiei. Efectuarea mamografiei dureaza aproximativ 20 de minute, iar disconfortul pacientei este minim in cele mai multe cazuri. Se expun obligatoriu ambii sani, in doua incidente fiecare.

Tehnicianul va pozitiona sanul pe o platforma a aparatului si va comprima sanul cu o paleta speciala (confectionata din plexiglas transparent), cu scopul de a reduce grosimea sanului pentru o mai buna vizualizare a structurilor anatomice. Aceasta compresie va dura cateva secunde si poate crea o senzatie de tensiune in san, care dispare cand se decomprima sanul.

Daca ati mai facut mamografii anterioare prezentati-va cu ele pentru a beneficia de un rezultat comparativ.

Mamografie este contraindicata in timpul sarcinii.

Efectuarea mamografiei este indicata in primele 7-14 zile ale ciclului menstrual, cand sanul este mai putin dens.

Unele femei sunt ingrijorate de expunerea la radiatii in timpul mamografiei, insa cu aparatura moderna iradierea este minima (mai mica decat iradierea cosmica la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte la peste 3000m).

Proceduri - Mamografie 2